Fødsel og dåb

Et barn skal navngives/døbes inden, det er seks måneder gammelt.

Dåb i Sct. Bendts Kirke eller Klostermarkskirken aftales ved at kontakte kordegnekontoret.
Ønsker man i stedet at navngive sit barn, sker dette ved at udfylde en ansøgning på www.borger.dk

Begge forældre signerer ansøgningen med NemID, hvis I deler forældremyndighed.

Før dåben skal man sende navn og adresse på mindst to og højst fem faddere, inklusive den der bærer barnet. Man kan enten sende navnene på mail til ringsted.sogn@km.dk eller tage dem med til samtalen med præsten. I tiden op til dåben mødes præsten med forældrene eller dåbskandidaten, afhængigt af om det er et barn eller en voksen, der skal døbes. Her taler man om dåben og gennemgår, hvad de forskellige led i ritualet betyder.

Sådan foregår dåben:

• Lovprisning og bøn
  • Der læses et stykke fra Markusevangeliet ("Lad de små børn komme til mig")
  • Dåbs- og missionsbefalingen læses op
  • Præsten slår korsets tegn to gange, en gang for ansigtet og en gang for brystet af den, der skal døbes. Så siges der, hvad navnet skal være
  • Derefter følger trosbekendelsen. Der svares "ja" fem gange. Gudfaderen eller gudmoderen  svarer på barnets vegne
  • Præsten tager tre gange vand i sin hånd og døber med ordene "Jeg døber dig i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn"
  • Afsluttende bedes fadervor

Dåbsgudstjenester

De fleste børn bliver døbt ved gudstjenesten om søndagen, men der er også nogle familier, der vælger at få deres barn døbt om lørdagen ved en særlig dåbsgudstjeneste. En dåbsgudstjeneste er ikke en privat begivenhed, men en gudstjeneste hvor flere familier får deres børn døbt.

Vi har som regel dåbsgudstjeneste i Sct. Bendts kirke 2. lørdag i måneden kl. 13. Ønsker man lørdagsdåb i Klostermarkskirken aftales det med kirkekontoret, hvornår det er muligt.

Overvejer du dåb?

Folkekirken.dk har samlet en masse artikler og videoer om dåb og forældres tanker om dåb.

Læs her: Overvejer du dåb?